Pristupanje Evropskoj uniji bi bio najbolji način za rešavanje problema Srbije i Kosova, rekao je Dragomir Karić, poslanik Narodne skupštine Srbije za Novu Evropu u Limasolu 1. novembra. “Kosovo i Metohija su prednost Srbija. Oni nisu prtljag “, rekao je on, pozivajući se na regiju u jugozapadnom dijelu Kosova koja je nekada bila autonomna pokrajina u staroj Jugoslaviji. Prema najnovijim procenama, oko 90% stanovništva Metohije trenutno se sastoji od muslimanskih Albanaca. Međutim, region je duboko simbolički deo srpske kulture i istorije zbog velikog broja srednjovekovnih monastičkih imanja koje su prisutne u svim selima i okolini.

Karić je, međutim, istakao da bez obzira na pristupanje EU, rastuća ekonomija Srbije je jedini način da se napreduje. Napomenuo je da Evropska komisija povlači noge kada je u pitanju bliža integracija.

“Oni dolaze stalno i postavljaju nove uslove. Pre nedelju dana došao je čovek iz Bundestaga (njemački parlament) i rekao da Kosovo nije jedini uslov za pridruživanje Evropskoj uniji. Postoje i drugi uslovi i oni nam ne govore, tako da samo pokušavaju da naprave probleme “, rekao je Karić.

“Moram reći da je, uprkos bombaškim napadima i uništenju i 15 godina krutih sankcija, luda inflacija pre 20 godina … uprkos svim ovim stvarima, rast proizvodnje iznosi 4,5%”, rekao je on. “Odlučili smo većinu Srba u parlamentu, svaka osoba će vam reći, da moramo raditi i to je to. To je da li da se pridružimo Evropskoj uniji ili ne. Mi želimo mirno rešiti problem Kosova i insistirali na tome. I naša budućnost je ekonomija. Sa novom vladom predsednika (Aleksandar) Vučićem, vidimo šansu da razvijemo strane tržišta i uspeli smo. Naša ekonomija ide dalje ne na osnovu kredita, već zbog stranih investicija. I zadnjih 30 godina, mi nismo imali nikakve pretnje zbog terorizma, niti bombaške samoubice. Dakle, naša glavna pretnja je državni terorizam “, rekao je on, srušujući planove za uspostavljanje vojske na Kosovu i Metohiji.

“Amerikanci i Evropa nam kažu da kupuju traktore i kombinezone iz Rusije. “Zašto vam treba oružje?” Naravno, rado ćemo dobiti poljoprivrednu opremu, ali i naši susedi bi trebalo da ih nabave. Ali oni kupuju oružje i to ne možemo učiniti “, rekao je.

Karić je takođe rekao da bi Srbija i Albanija mogle pregovarati o rešenju ovog pitanja, ali to nije jednostavno. “Mi imamo Evropu i mi smo deo Evrope. Tako da imamo Nemačku, Francusku, Španiju i druge zemlje, koje se ne mogu složiti oko direktnog sporazuma između Prištine i Beograda jer imaju svoje probleme. A ako se slažemo (sa Kosovom) na ovaj način, sutra će se to dogoditi u Španiji, Francuskoj, na Korzici … tako da ne znam kako ćemo se izvući iz toga “, rekao je on.

Okrenući se energiji, Karić je napomenuo da na Kosovu postoji veliko jezero koje generiše struju za delove Kosova i Srbije i postoji sukob interesa.

“Bilo bi logično ako pripada obe strane, ali postoje neke stvari o kojima se ne možemo složiti”, rekao je Karić. “Najvažnija stvar je sigurnost i sigurnost ljudi. To je problem broj jedan. “

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!