Мајорка - рајско острво за џет-сет

Палма је својом лепотом примамила многе познате личности да тамо купе имања и виле и проводе се

Још од најранијег детињства прижељкивао сам да посетим Палма де Мајорку која је увек у мени будила осећање нечег егзотичног, интересантног, атрактивног. Већина људи који често путују сматрају Мајорку најлепшим острвом Медитерана, мада су наравно укуси различити. По мени, уз Корзику она то вероватно и јесте.

Мајорка је иначе једна од најпосећенијих туристичких дестинација не само у Шпанији него и у Европи са више од десет, многи тврде и петнаест милиона туриста годишње. Она је географски атрактивна, са разноврсним пејсажом, са предивним плажама и увалама , са планинским амбијентом и бујном вегетацијом, са пребогатим културно-историјским наслеђем, са љубазним људима, добром услугом и добром кухињом.

Палма је центар Мајорке и центар шпанске аутономне покрајине Балеарска острва. Она са околином има нешто мање од пола милиона становника. Палму су иначе основали још Римљани и тада се звала Палмиња. Једно време је била под влашћу Византије о чему говоре нека археолошка налазишта. Од осмог до тринаестог века била је под муслиманском, маварском влашћу, дуго времена као вазална држава насељена хришћанима под влашћу калифа од Дамаска а касније под чувеним кордовским калифатом. Трагови маварског присуства свуда су видљиви посебно у узаним уличицама са доксатима и арабескама што даје посебну драж овом прелепом граду, који после Мавара долази под власт Каталонаца и Шпаније. Поред предивног, рестаурираног дела Палме, препуног патине и наслага бурне историје обележене чак и викиншким инвазијама, са дивним малим ушушканим кафићима и кафаницама, Палму красе и монументалне грађевине попут Готске катедрале чија је градња започета још у 12. веку, Палате Алмудиана из XИВ века и дворца Белвир, а центар свега је прелепи грандиозни трг Плаза Маyор који је средиште свих дешавања у овом прелепом граду.

{jathumbnail off}

Иначе у Палми имате на стотине кафића, барова, дискотека, клубова са сјајном музиком за све укусе, јер је Палма прави космополтски град. Оно што је интересантно јесте да се после 11 увече не сме чути прегласна музика и то се максимално поштује, дакле музика је свуда, али нигде нема несносне буке а сви се лудо проводе и уживају у атмосфери која одише позитивном енергијом као ретко где на свету.

Храна је такође разноврсна а локални специјалитет је сабрасада, кувани пиринач са шафраном, пилетином, свињетином и поврћем, што је нека тамошња варијанта широм Шпаније популарне паеље .

Поред Палме свакако треба видети Порто Порталс, градић познат по најлепшој марини, место у коме се окупља џет-сет са очаравајућим јахтама и једрилицама, место у коме, како тамо причају, сваке године долази и шпански краљ Хуан Карлос. Порто Порталс ме ваљда због марине, јахти, публике и једне ноншалантне и потпуно опуштене атмосфере неодољиво подсетио на Сен Тропе. Такође, изузетно је интересантно мало село Валдемоса у планинском делу Мајорке на двадесетак километара од Палме, познато по картузијанском самостану основаном 1339. године, у коме су шест векова касније, 1839. године, зиму провели Жорж Санд и Фредерик Шопен. Читава Валдемоса је у знаку чувене књижевнице и славног композитора.

У самостану можете видети део њихових ствари и Шопенов клавир а посетиоци најпре могу да погледају кратак филм о Валдемоси, самостану и овом славном пару. Наратор овог филма је Мајкл Даглас који се толико заљубио у Валдемосу да је тамо купио вилу у којој је са Кетрин Зитом Џонс проводио добар део године.

Мајорка је иначе својом лепотом примамила многе познате личности да тамо купе имања и виле и проводе се кад год им то обавезе дозволе. Поред Мајкла Дагласа и Михаела Шумахера, Клаудија Шифер, Борис Бекер и други уживају у благодетима овог рајског острва.


Др. Владан Батић Са Владаном око света Мајорка - рајско острво за џет-сет

Контакт

Адреса: Теразије 14, Београд 11000
Ел.пошта: info@dhss.rs
Телефон: +381 (11) 3620 407, 3620 411
Факс: +381 (11) 3620 297