Таџ Махал

Кад се човек нађе у Индији нормална је жеља да се види Таџ Махал, једно од светских чуда, маузолеј који многи сматрају најлепшом грађевином на свету.
Да би се та лепота видела треба некако превалити пут од Њу Делхија. Кад погледате мапу то је растојање од око 200 километара са аутопутем и наизглед једноставна ствар. Али стварност је другачија.

Кад смо кренули пристојним хотелским комбијем имали смо шта да видимо.Пошто смо се некако пробили кроз картонска насеља и потпуни саобраћајни хаос у предграђима Њу Делхија због кога се нико не узбуђује, нашли на том аутопуту на коме чак постоје и наплатне рампе и наплаћује, онда је почела својеврсна авантура.

Тим путем гамиже све што може да се креће, од најразличитијих аутобуса начичканих путницима напакованих као сардине како унутра тако и на крову, путничких аутомобила од оних најстаријих до најмодернијих до крда крава које полако и спокојно шетају и слонова које ту и тамо срећете на овој невероватној саобраћајници. Са тог аутопута без проблема може се скретати лево и десно а често оним делом пута који би требао бити зауставна трака возила иду и у супротном смеру .

Да би овим путем са несвакидашњом галеријом возила, животиња али и људи свих боја, раса, ношњи превалили тих 200 километара до Агре односноТаџ Махала потребно је најмање пет до шест сати.

После тог хаоса долази се до својеврсног бисера архитектуреТаџ Махала, гробнице коју је могулски шах Џахан саградио за своју омиљену жену МагмазМахал, која је умрла након што је родила четрнаесто дете.

Овај маузолеј грађен је 22 године, од 1631 до 1654 године и градило га је 22.000 људи .Централна купола висока је 75 метара и саграђена је од белог мермера а поред ње налазе се два симетрична здања од црвеног пешчара . Таџ Махал је мешавина различитих стилова хиндуског, персијског, исламског, могулског и других а материјал за његову градњу стизао је из Кине, Индије и других крајева света .

Читава унутрашњост централне грађевине је у фантастичним орнаментима са цветним и калиграфским шарама којима је осликан сваки сантиметар простора које имају фантастичан одсјај у мраку тако да све то делује потпуно нестварно и бајковито.

Кад се цео маузолеј посматра споља нијансе боја су невероватне и зависеод годишњих доба и доба дана, што је заиста својеврстан феномен који уз архитектонску и уметничку димензију и чини Таџ Махал светским чудом.

Шах Џахан је за градњу овог велелепног маузолеја потрошио данасњих 100 милиона долара, па пошто је потрошио паре из државне касе био је збачен са престола и у затвору провео 9 година. Легенда каже да је са прозора своје ћелије могао да види своје ремек дело посвећено његовој највећој љубави принцези Магмаз Махал .

Недалеко од Таџ Махала, налази се Агра прелепа престоница Могулског царства или стара престоница Индије из времена док су њом владали Могули. Агра делује толико импресивно и монументално да се човек запита шта је лепше Агра или Таџ Махал да би онда схватио да се у ствари ради о једном јединственом комплексу.

Агра је саграђена од црвеног камена, пешчара и има петнаест километара бедема десетине палата и разних других потпуно очуваних прелепих грађевина. Трбало би неколико дана да се све ово детаљно обиђе. Хиљаде туриста из целог света који навиру у Агру и који се зачикавају са бројним мајмнима који около скакућу дају живот и посебну драж овом грандиозном здању.

Кад препуни утисака и уморни од целодневног ходања поново седнете у комби за Делхи онда Вам и шест сати вожње на најчуднијем путу који сам икад видео, не пада тешко.


Контакт

Адреса: Теразије 14, Београд 11000
Ел.пошта: info@dhss.rs
Телефон: +381 (11) 3620 407, 3620 411
Факс: +381 (11) 3620 297