Др. Владан Батић (1949.-2010.) - Биографија

Др. Владан БатићРођен 27. јула 1949. године у Обреновцу, где је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је на Правном факултету универзитета у Београду, магистрирао 1977. године, док титулу доктора правних наука добија већ 1981. године, када је на катедри међународног јавног права одбранио докторски рад под називом „Слободне царинске зоне са становишта међународног јавног права“, након чега добија стипендију у Немачкој.

Обзиром да је одрастао у патријархалној породици, у духу онога што су комунисти називали „реакција“, и чији су преци по очевој и мајчиној линији били жртве комунистичког прогона, годинама је био запослен на месту референта у општини Обреновац, иако је у наведеној институцији био једини доктор правних наука, што је представљало типичну одмазду због заступања демократских ставова „морално и политички неподобног референта“. Међутим, убрзо,  исти „морално неподобни референт“, доказује да је моралнији од свих комуниста, јер се, за разлику од многих „моралних и подобних“, одрекао стана, у акцији „имаш кућу – врати стан“.

У жељи да своје знање не троши на устоличен антидемократски систем, неподложан променама на боље, нити да буде понижен распоређивањем на наведено радно место, иако је био „де факто“ најобразованији у колективу где је радио, напустио је посао у општини и 1984. године основао адвокатску канцеларију у родном Обреновцу.
Веома брзо, захваљујући успесима током адвокатског рада, др Владан Батић постаје познат широм земље, па из тог разлога, поред адвокатске канцеларије у Обреновцу, која наставља са радом од стране његовог оца и тадашњег приправника а потоњег министра полиције Драгана Јочића, а под његовим надзором, 1989. године оснива адвокатску канцеларију у Београду, на Теразијама бр.1, са преко две хиљаде активних предмета, који своје место и даље имају у његовој архиви.
Као врхунски познавалац правне материје и један од најпризнатијих и најцењенијих стручњака, како из области кривичног, тако и грађанског и привредног права, несебично је помагао својим колегама, у великом броју случајева уступао им своје предмете, које није могао преузети због обимности посла. Такође, треба напоменути да многима није наплаћивао услуге и неретко делио бесплатне правне савете.

Поред хиљада предмета различите правне тематике, од 90-тих година појављује се, као правни заступник, у случајевима који су привукли посебну пажњу јавности. Пуномоћник је „ИЦН“ компаније бизнисмена Милана Панића; Ветеринарског завода Земун; ДП енергије Југоисток из Ниша; резервиста из Лесковца; Агрожива; Кнез Петрола; бранилац Милета Драгића, генерала Момчила Перишића, Војина Ђорђевића, Звездана Терзића и многих других.

Његов допринос је немерљив, у погледу правних савета, којима је несебично помагао Биљани Плавшић и Момчилу Перишићу, оптуженим за ратне злочине пред Хашким трибуналом.

Треба нагласити да се пасионирано бавио сакупљањем доказа против албанских злочинаца Харадинаја, Чекуа и Тачија, па је тако, на бази доказа које је прикупио са својим сарадницима, подигнута оптужница против Рамуша Харадинаја пред Хашким трибуналом, који је 1999. године био комадант „Оперативне зоне Ђукадин“ (у којој је према доказима ликвидирано 67 људи, наређена ликвидација најмање 267, а извршено више од 400 отмица).

Не треба заборавити да се у јавности огласио поводом срамне пресуде Насеру Орићу, коју је сматрао увредом, не само за породице његових жртава, већ и за међународну правду, за елементарни морал и здрав разум. Написао је неколицину отворених писама тадашњем тужиоцу Хашког трибунала Карли Дел Понте, шефу УМНИК-а Сорену Јасену Петерсену о злочинима ОВК, као и његовим предходницима Хакерупу, Штакнеру и Холкерију.

Потписник је великог броја кривичних пријава, неколико против Млађана Динкића и његових бројних злоупотреба, затим Зорана Стојковића, Слободана Радовановића и Драгана Јочића, по чијем је политичком налогу Др Владан Батић, као гласноговорник истине, био приведен заједно са дугогодишњим сарадником Драганом Вулићем, а све ради одмазде због неслагања са политиком тадашњег премијера Коштунице. Упркос снажној жељи тадашњег владајућег естаблишмента да га затварањем удаље са политичке и правне сцене Србије, Др Владан Батић је у року од 48 сати доказао да пријаве притив њега представљају чист фалсификат. Самим тим, др Владан Батић је постао први политички затвореник Војислава Коштунице, чиме је, од стране именованих, хајка против политичких неистомишљеника добила облик тешке патологије.

Посебну тежину у свом послу добија након случаја „Топчидер“, где је пуномоћник породице убијених војника Дражена Миловановића и Драгана Јаковљевића. Упркос настојањима истражног судије у том предмету и тадашње судске власти који су тежили потпуној демистификацији и заташкавању целог случаја изношењем најбезочнијих лажи, са циљем да се цела ствар стави ад акта, др Владан Батић се свим напорима и вишегодишњом борбом, наглашавајући да  је извештај истражног судије обична лаж, залаже да открије истину о убиству гардиста. Вештачења обављена од стране америчког ФБИ-а потврдила су његове тврдње.

Такође, био је заступник породице војника Драгана Костића, страдалог у касарни у Лесковцу, и војника Жарковића, који је настрадао у копненој зони безбедности код Лебана. То су несумњиво сукцесивни догађаји који су обележили једну епоху иза нас. Као пуномоћник свих наведених породица, о кршењу њихових елементарних права, обавестио је ОЕБС, Хуман ригхтс Wатцх и Амнестy Интернатионал. 
Тако је показао да идеал није пројекција нечег материјалног, већ је идеал непрестижна тежња за правдом.

Ово је само једна од сфера деловања др Владана Батића – деловања у његовој примарној професији, где је показао да је борба за правду и истину константа свих његових деловања.

Последњих година, интензивно је радио на адвокатским предметима заједно са својом ћерком, којој је преносио знање и искуство, ажурно и брзо упућивао у предмете, доказујући изнова правац деловања изванредне правне логике која га је карактерисала. По његовој жељи, након његове смрти, 2010. године, канцеларију преузима његова средња ћерка, адвокат Олгица В. Батић.


Контакт

Адреса: Теразије 14, Београд 11000
Ел.пошта: info@dhss.rs
Телефон: +381 (11) 3620 407, 3620 411
Факс: +381 (11) 3620 297